Navigáció
 Nyitó oldal
 Belépés

 Híreink
 Hírek
 Rovatok
 Információk
 Keresés
 Toplisták
 Bannercsere
  Élet és munka az Egyesült Királyságban
 Belépés az Egyesült Királyságba
 Munkavállalói Nyilvántartási Rendszer
 Munkavállalóknak
 Munkáltatóknak
 Tömegközlekedés
 Nyelvtanulás
 Au Pair
 Londoni Magyar Kereszténység
 Valutaváltó
 Linkek, Letöltések
 Linkek
 Magyarok a nagyvilágban
 Emigráció
 Repülőjegy
 Művelődés
 Társkereső
 Hírcsatornák
 Film, Zene
 Nyaralás
 Képeslapküldés
 Rádió
 Általános információk
 Linkgyűjtemények
 Kapcsolat
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szórakozás
· Online rádióadók
 Munkalehetőségek
· Londoni munka
 Magyar Cégek
· Angliai Magyar Szaknévsor

  Szótár

Keresett szó:Kis-/nagybetu nem számít
Ékezet nem számít
Táblázat készítése
Olcsó, biztonságos és gyors pénzküldés Angliából Magyarországra
Mit kell tudnom, ha Au Pair szeretnék lenni?

Au Pair-nek lenni Angliában

Az Au Pair-ek általában 18-27 év közötti lányok / fiúk. Maga az Au Pair-kedés számos, a gyermekneveléssel illetőleg a háztartással kapcsolatos kisebb teendőt foglal magában, ami néha unalmas és egyhangú lehet. Soha ne ringasd magad abban az illúzióban, hogy egy jó kis lazító nyaraláson veszel részt! Rengeteg olyan élményben lesz ugyan részed, amelyeket elszalasztanál, ha otthon maradtál volna, de ne feledd el, hogy napi 4-6 órát egyszerűen tüsténkedned kell szállásodért, étkeztetésedért és zsebpénzedért cserébe.

Azon angliai családok, amelyek egy au pair alkalmazása mellett döntenek, tisztában vannak vele, hogy egy olyan emberrel bővül a családjuk, aki azért határozta el a külföldön tartózkodás e módozatát, hogy az adott ország nyelvével, kultúrájával testközelből ismerkedhessen. Tehát nem szolgát vagy nevelőnőt fogadnak, hanem egy, a családtagok életét megkönnyítő illetőt, akinek ugyanolyan feltételeket biztosítanak, mint saját gyermeküknek. Azt mondanánk, hogy egy kicsit magukat, és egy kicsit gyermekeiket is tehermentesíteni akarják, mert úgy ítélik meg, hogy egy pótlólagos segítő nélkül nem boldogulnának. Persze vannak kirívó esetek is, ahol nem sikerül megtalálni a közös hangot az Au Painek és a házigazdának, ebben az esetben csak a család váltása martad. Új helyet kell keresned magadnak.

Fő kötelezettségeid tehát a gyermekek és a háztartás köré csoportosulnak. A kettő közötti feladatmegosztás családonként igen eltérő lehet : egyeseknél több házimunkát kell végezned, illetve kevesebbet kell a gyerekekkel foglalkoznod, másoknál meg pont fordítva. Nem árt tudnod, hogy készíthetsz el egyszerű (gyerek) ételeket, hogyan lehet ügyesen vasalni és mosni, ám alaposabb szakértelemre nem lesz szükséged.Már a legelején tisztázd munkaadóddal mik az elvárásai, hány órától, meddig kell vigyáznod a gyermek/kekre. Ez elég fontos dolog, mert ha nem beszélitek meg az elején számos kellemetlenség érhet benneteket.

Nyelvtudás

Minimális angol nyelvtudásra minden képpen szükséged lesz. Ha tanultál az iskolában már angolul, de sokat felejtettél, vagy nem igazán fordítottál rá nagy figyelmet vegyél pár nyelvórát otthon.
Vannak családok akik csekély nyelvtudással is felvesznek, de a magasabb keresetért a minél jobb angol tudást is elvárják.

Munka és szabadidő

Az au-pair heti ténykedési ideje kb. 25-30 óra, amit - a család és az au pair megegyezés szerint - általában 5-6 napra szortíroznak szét. Ezen foglalkoztatási idő napi elosztását mindenképp hetenként vagy kéthetenként előre érdemes megbeszélni, hogy az au pair és a család is programokat tervezhessen szabadidejére. Minimum heti egy teljes nap pihenő minden országban jár az au pair-nek, amelynek havonta legalább egyszer vasárnapra kell esnie. Amennyiben valamilyen oknál fogva többletmunkára, túlórázásra kérnék az au pair-t, azt egy későbbi időpontban vissza kell "adni" számára, de szokás a túlórázást pénzben is honorálni.

Az au-pair hetente 2-3 estén bébiszittelésre is kérhető. Ez azt jelenti, hogy esti kikapcsolódásuk idejére a család felnőtt tagjai au pair-ük felügyeletére bízzák gyermekeiket. Ez sokszor nem jelent aktív ténykedést, csak békés, csöndes otthon tartózkodást, és nagyon fontos szabály, hogy az au pair-nek nem szabad önálló programokat szerveznie arra az időre, amikor már biztosan "bébiszittel-nie" kell. Természetesen a családnak sem szabad az utolsó pillanatra hagynia ennek bejelentését, és ennél a feladatnál is fő a rugalmasság és a tervezés - mindkét részről.

Zsebpénz

Az au pair heti 25-30 órás tüsténkedése fejében hetente 50-100 angol font értékű zsebpénzre tarthat igényt, ám annak pontos összege és rendelkezésre bocsátásának időpontja (hétvégenként, avagy havonta, utólag avagy előre, egy összegben avagy részletenként) az au pair, illetőleg a család közti megegyezés függvénye. A heti munkaidő növelése esetén azzal arányos zsebpénzemelés vagy szabadidő-visszatérítés jár.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mire is elég az a zsebpénz, amit a gyermekfelügyelők tüsténkedésük fejében kapnak. Ez nem a meggazdagodás útja, de sok mindenre futja belőle, tekintve, hogy egyetlen au pair-nek sem kell az önfenntartás nyomasztó terhét magán viselnie, hiszen a kaja és szállás biztosított. Így aztán a bulizósoknak jut partikra, el tud menni az ember moziba, színházba, lehet belőle vásárolni ezt-azt, szóval nem kevés a juttatás, főleg nem az, ha magyar diákszemmel tekintünk rá.

Megemlítjük e helyen, hogy ha valakinek ez kevésnek tűnik, szabadidejében bátran kiegészítheti azt olyan kisebb mellékállásokból szerzett keresménnyel, amelyeket felszabaduló energiáiból merítve még el tud látni egy fényesebb jövőkép reményében.

Orvosi biztosítás

Angliának kölcsönös megállapodása van más országokkal, hogy sürgősségi kórházi ellátást ingyen biztosítson. Némelyik körzeti orvosi ellátásért azonban fizetni kell.

Felmondási idő

A családok és Au Pairek legalább 2 hét felmondási időt kell hogy adjanak ha munkaviszonyukat meg kívánják szüntetni.

Barátkozás

Közel 25,000 Au Pair látogat Nagy Britannia-ba évente, sok helybeli Au Pairrel fogsz Te is találkozni, leginkább Dél Angliában, és a nagyobb városokban. Csak Londonban, közel 18,000 Au Pair él.

Az Au Pair Match mindig a rendelkezésedre áll angliai tartózkodásod alatt, ha bármilyen problémád van vagy tanácsra van szükséged fordulj hozzánk bátran!

Érezd jól magad!

Au Pair-nek lenni egy fantasztikus lehetőség arra hogy angoltudásodat fejleszd, és élvezd a brit kultúrát és életet. Új barátokra fogsz találni, és sokmindent megtanulsz az országról. Ez egy jó része lesz a jövőben a karrierednek és életre szóló barátságokat köthetsz.

 

© Magyarok Londonban. London-Budapest . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2005-12-18 (33086 olvasás)

[ Vissza ]