Mit és mennyit Angliába?
Dátum: 2007. szeptember 12. szerda, 18:04
Rovat: Angliai hasznos info


Dohányáru Angliába hozatala

Mit és mennyit Angliába?

Sok Angliába utazó még mindig nincs tisztában vele, vagy misztikus forrásokból származó, de téves információkkal rendelkezik azzal kapcsolatban, mit lehet és hogy miből mennyit lehet behozni Nagy-Britanniába hivatalosan. >>>Mit és mennyit Angliába?

Sok Angliába utazó még mindig nincs tisztában vele, vagy misztikus forrásokból származó, de téves információkkal rendelkezik azzal kapcsolatban, mit lehet és hogy miből mennyit lehet behozni Nagy-britanniába hivatalosan.

Ha valaki egy másik Európa Uniós államból érkezik az Egyesült királyságba, akkor nem kell vámot fizetnie azokért az árukért, amelyeket egy másik EU országban vásárolt. Az áru mennyiségére való tekintettel nincs határ addig, amíg a kérdéses áru saját felhasználásra/fogyasztásra, vagy pedig ajándékozás céljából lett vásárolva. Tizenhét éves kor alatt nem ismerik el a személyes felhasználásra vonatkozó mennyiséget.

Az alulírottak mutatják a személyes használatra utaló maximális mennyiséget dohányárura és alkoholra vonatkozólag:
Cigaretta 3200 szál, vagyis 160 doboz/20 szál
Szivarka 400 szál
Szivar 200 szál
Dohány 3 Kg
Szesz (Pálinka) 10 Liter
Erős borok (pl. sherry) 20 Liter
Bor 90 Liter
Sör 110 Liter

FIGYELEM!!!

Ezek a mennyiségek ugyan az EU-ban vásárolt árukra vonatkoznak, de ezen belül, ha valaki Bolgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország,Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, vagy Szlovénia területén vásárol dohányárut a fent említett áruk közül és azt Angliába/Nagy-Britanniába szándékozza behozni, arra a következő értékek érvényesek:
Cigaretta 200 szál, vagyis 10doboz/20 szál

Egyéb dohányáru és az alkohol behozatali mennyiségére a fenti határértékek érvényesek.

Ha már eddig eljutottunk, említsünk pár szót a tiltott termékekről is;

A következő árukat/termékeket TILOS Nagy-Britannia területére hozni:

Tiltott Gyógyszerek/Drogok – heroin, morfin, kokain, amfetaminok, barbiturátok, LSD és cannabis, vagyis marihuana.

Fegyverek – Kiugrós kések, pillangós kések, tőrök, derékszíj-csat kések, dobócsillagok, kardbotok, stealth (fémmentes anyagból készült) kések, olyan kések, amelyek hétköznapi tárgyaknak vannak álcázva, boxerek, fúvónádak/fúvócsövek, és néhány keleti harcművészeti eszköz.

Gyermekekkel kapcsolatos illetlen/szeméremsértő tartalommal rendelkező anyagok – könyvek, magazinok, filmek, videók, DVD-k és software

Pornográf tartalommal rendelkező anyagok – minden olyan anyagon kívül amely felnőttek szexuális aktivitásával foglalkozik és az UK területén egyébként is megvásárolható.

Obszcén tartalommal rendelkező anyagok – amelyek extrém erőszakot írnak le vagy ábrázolnak.

Hamis, vagy kalóz termékek és védjegyet sértő áruk – pl. óra, CD, DVD, gyógyszerek, márkaruházat - ha csak nem saját felhasználásra/fogyasztásra és a megengedett személyi használatra/fogyasztásra megállapított maximális értéken belül.

Hús, tej és egyéb állati eredetű termékek – (az EU határain kívülről).

Kivételek:

Por alakú csecsemő tej, bébi étel, orvosilag előírt ételek amelyeknek nincs szügségük hűtött tárolásra és eredeti zárt csomagolásban vannak ha csak nem éppen használatban.

Andorra, Norvégia, San Marino, Kanári Szigetek és a Channel Szigetek - saját fogyasztásra: Hús, tej, tojás, méz, hal és bármely termék amelynek alapanyagai vagy tartozékai.

Faroe szigetek, Grönland, Iceland, Lichtenstein és Svájc – saját fogyasztásra személyenkénti 5kg összsúly alatt: hús, tej és bármely termék amelynek alapanyagai vagy tartozékai.

Ha valaki biztosra akar menni kapcsolatba lehet lépni a DEFRA szervezetével. Tel: 0044 (0) 8459 335577 vagy Web: www.defra.gov.uk.

Ezenkívül vannak úgynevezett „Korlátozott” termékek/áruk, amelyek Nagy-Britanniába való behozatalához külön engedélyre van szükség.

A korlátozott termékek a következők:

Lőfegyverek, robbanóanyagok és lőszerek – beleértve az elektrosokkot okozó és gázt kibocsátó önvédelmi fegyvereket. További információk a Customs National Advice Service-től a 0044 (0) 845 010 9000 telefonszámon kaphatók (Angol nyelven).

Élő állatok – Ezek behozatalához általában Brit import engedélyre (British Import Licence) van szügség és emellett karanténba is kerülnek. Azon kutyák és macskák esetében amelyek megfelelnek a „Kedvenc útlevél séma” (Pet Passport Scheme) feltételeinek a karantén nem szükséges. Élő madaraknak (kedvenceknek is) rendelkezniük kell Brit egészségügyi import engedéllyel (British Health Import Licence). További információk a DEFRA Állat egészségügyi részlegén kaphatók a 0044 (0) 20 7904 6000 telefonszámon (Angol nyelven).

Veszélyeztetett fajok– beleértve madarak és növények, akár élő, vagy élettelen állapotban, és/vagy a belőlük készített termékek. Ebbe a kategóriába tartozik például, az elefántcsont, veszélyeztetett fajok szőrméje, bőre, stb. További információért a DEFRA Global Wildlife-hoz lehet fordulni 0044 (0) 117 372 8749 telefonszámon (Angol nyelven).

Bizonyos növények és/vagy a belőlük készített termékek – beleértve fák, bokrok, gumók, bizonyos gyümölcsök, magvak, levelek. Az ezzel kapcsolatos további információkért a DEFRA Plant Health-hez lehet fordulni a 0044 (0) 8459 355 577 telefonszámon (Angol nyelven).

Csiszolatlan gyémánt – ha az EU határain kívülről származik, ennek behozatalához az úgynevezett „Kimberley Process Certificate”-al kell rendelkeznie. További információkért a Government Diamond Office-hez lehet fordulni a 0044 (0) 20 7008 6903 telefonszámon (Angol nyelven).

Némely rádió adó-vevő készülékek – mint például azon CB rádiók, amelyek nincsenek engedélyezve az UK területén való használatra. További információkért hívja az Ofcom-ot a 0044 (0) 20 7981 3000 telefonszámon (Angol nyelven).

Egy-két jótanács:

- Soha ne hozz Nagy-Britanniába semmit, ami nem a tiéd, aminek behozatalával valaki megbízott.

- Ne hozz tiltott termékeket/árut Nagy-Britanniába.

- Ha sofőrként járművel érkezel légy biztos benne, hogy minden útitársad tudja mit lehet és mit nem lehet Nagy-Britanniába behozni. Ha a kocsiban csempészárut találnak, ha hiszed ha nem, joguk van elkobozni a járművet is!

- Ha nem vagy biztos benne, hogy a nálad lévő termék/áru tiltott-e vagy sem, kérdezz meg egy piros zónában lévő vámost, vagy használd az átkelőhelyeken elhelyezett pirossal jelölt telefonokat. Ne feledd! A törvény nem ismerése nem mentesít a törvény alól!

- Egy kedvenc nagyon aranyos lehet, de a veszettség egy gyilkos dolog. Még véletlenül se próbálj meg állatot csempészni Nagy-Britannia területére. Nagy-Britanniában nincs veszettség és annak elterjedése katasztrófális következményekkel járhat.

Nagy-Britanniában a csempészést a törvény szigorúan bünteti!

A Brit vámosok jogai:

A Brit vámosok munkájuk végzéséhez elvárják az utazó polgárok teljes együttműködését és segítségét.

A következő jogokkal élhetnek:

- Megállítani, megkérdezni és ellenőrizni tiltott vagy korlátozott termékek/áruk (pl. drogok, lőfegyverek) esetleges behozatalával kapcsolatban az EU országaiból utazó embereket, vagy ha dohányáru és/vagy alkohol túlzott mennyiségű behozatalának gyanúja áll fenn.

- Megállítani, megkérdezni és ellenőrizni a nem EU országok területéről érkezett utazókat.

- Elkobozni a csempészárut és a csempészéshez használt járművet.

Az utazó polgárok jogai:

-Az utazónak jogában áll elvárni a Brit vámosoktól, hogy munkájuk végzése közben

udvariasak, elfogulatlanok, pártatlanok és tisztelettudók legyenek.

- Ha az utazó bármely tulajdonát és/vagy járművét elkobozzák, akkor az utazó a

vámosoktól kap egy listát az elkobzott értékekről és kötelesek az elkobzás okáról is írásbeli magyarázatot adni.

-Ezenkívül az utazó kap egy tájékoztató dokumentumot a vámosoktól azzal kapcsolatban, hogy hol és hogyan lehet fellebbezni, ha úgy érzi, hogy jogtalanul jártak el ellene. A fellebbezést a történtektől számított egy hónapon belül be kell nyújtani, különben az erre való jogot az utazó elveszíti.

Dióhéjban ennyi, mindenkinek kellemes utazást! :-)


Írta: Fülig JimmyA cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=89