A Londoni 7/7 második évfordulója
Dátum: 2007. július 08. vasárnap, 21:12
Rovat: Általános hírek UK


A Londoni 7/7 második évfordulója

A 2005 július 7-i londoni öngyilkos merénylő terroristák által végbevitt bombázások második évfordulója alkalmából városszerte megemlékezéseket tartottak London polgárai.  A megemlékezés fő színhelye >>>

7/7/2005 London


A Londoni 7/7 második évfordulója

 

 

A 2005 július 7-i londoni öngyilkos merénylő terroristák által végbevitt bombázások második évfordulója alkalmából városszerte megemlékezéseket tartottak London polgárai.

 

A megemlékezés fő színhelye a Kings Cross volt. Mielőtt az áldozatok családjai és barátai elhelyezték koszorúikat és virágaikat, Gordon Brown miniszterelnök által vezetett kis menet helyezett el emlékkoszorúkat a Kings Cross-i mertóállomás mellett létesített emlékkertbe pontosan abban az időben, amikor két évvel ezelőtt az első bomba robbant.

 

A Mr Brown által elhelyezett koszorún a következő szöveg olvasható: “In remembrance and with deepest sympathy” - Emlékezve és a legmélyebb együttérzéssel.

 

A hozzátartozók és azok, akik átélték a 2005-ben London szívében végbevitt szörnyű mészárlást ezután léptek előre, néhányan egyedül, mások barátaik és családtagjaik társaságában és elhelyezték virágaikat és koszorújaikat. Az egyik koszorú a 7-es számot formázta.

 

Néhányan csak álltak mozdulatlanul, csendben könnyeiket törölgetve, másokon elhatalmasodtak az érzések és egymás karjaiba borulva sírták ki magukat.

 

Gordon Brown miniszterelnök, a volt kultúrális miniszter Tessa Jowell, London polgármestere Ken Livingsone, a közlekedésügyi megbízott Peter Hendy, Tim O'Toole a London Underground-tól és Bertrand Delanoe, Párizs polgármestere néhány percig lehajtott fejjel emlékeztek, azután az áldozatok hozzátartozóihoz lépve sorban lerótták tiszteletüket.

 

A Ken Livingston által elhelyezett virágokhoz csatolt lapon a következők olvashatók: "The bombers tried to divide us and they failed. It is you we remember and we will build a city worthy of your memory - a city in which it is the people who are its greatness, not its buildings or the things that pass.” - A merénylők megpróbáltak szétválasztani minket, de ez nem sikerült nekik. Rátok emlékezünk, és egy olyan várost fogunk építeni, amely érdemes lesz emléketekre - egy várost, melynek lakossága a hatalmassága, nem pedig az épületei vagy azok a dolgok amelyek elmúlnak.

 

Tegnap délután a Westminster Abbey elől 52 fehér léggömböt engedtek égnek az 52 áldozat emlékére, akiket 4 bomba ölt meg.

 

A Hyde Park Lovers' Walk-ján (Szerelmesek sétánya) már folynak a munkálatok, amely során egy állandó emlékművet emelnek az áldozatok tiszteletére.

 

Több mint 700 ember sebesült meg amikor a londoni metró vonalain a három bomba felrobbant. A robbanások a Russel Suare, Aldgate és Edgware Road állomások közelében robbantak.

 

A negyedik bomba majdnem egy órával később a Tavistock Suare-n egy busz fedélzetén robbant.

 

Az elmúlt napok meghiúsult Londoni és Glasgow-i terrortámadásai különösen a 7/7 túlélőjeire volt szörnyű hatással. Az egyik áldozat férje John Falding egy kihívó üzenetet küldött a jövő terroristajelöltjeiknek:

 

" Minél tovább tart ez a vérontás, annál inkább észre fogják venni, mennyire hiábavaló az erőlködésük. London minél jobban megmutatja bátorságát, annál jobban látszik lakosainak győzelme."


Írta Fülig JimmyA cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=84