Download fesztivál 2007
Dátum: 2007. június 14. csütörtök, 18:34
Rovat: Rendezvények, színház,cirkusz,mozi


Download fesztivál 2007

Az idei Download fesztivál Június 8-án kezdődött. Nagybritannia világhírű hardrock fesztiválján nem akármilyen volt a felhozatal. Sok ezer keményrock rajongó szedte a sátorfáját, hogy olyan zenekarokkal találkozhasson, mint a My Chemical Romance, Linkin Park és az Iron Maiden, >>>

Download Fesztivál 2007 - hivatalos logó


Download fesztivál 2007

 

Az idei Download fesztivál Június 8-án kezdődött. Nagybritannia világhírű hardrock fesztiválján nem akármilyen volt a felhozatal. Sok ezer kemény rock rajongó szedte a sátorfáját, hogy olyan zenekarokkal találkozhasson, mint a My Chemical Romance, Linkin Park és az Iron Maiden, akik a háromnapos metálőrület fő attrakciói voltak.

A rendezvényt, mint már évek óta, Donington Park-ban rendezték az autóversenypálya területén. Hatalmas kemping várta a látogatókat, amit már szerdán délben megnyitottak, hogy megelőzzék a tömeg tumultust. Mi péntek reggel 9.30-kor érkeztünk, mondanom sem kell, hogy már csak az utolsó kemping szektorban volt hely, ami körülbelül 2.5km-re volt a szinpadoktól. Mint kiderült, ez nem is volt olyan rossz, mert azok, akik közelebb kaptak helyet és ráadásul a főbb útvonal mentén, hihetetlen mennyiségű port nyelhettek a hétvége folyamán, ugyanis a fű hamar kikopott a sok ezer láb alatt. Sátorverés után öt barátommal (Barney, Gabi "Kutya", Jani (Jazzbery), Laci és Jack) megpihentünk egy kicsit. Öten a fűben pihentünk le, hatodik társunk és mindannyiunk jó barátja Jack (becsületes nevén Jack Daniel's), egy üvegben, ahonnan viszonylag rövid idő leforgása alatt a gyomrunk mélyére vándorolt. Eme folyékony barátunk kimondottan jó hatással volt ránk, újult erővel és jókedvvel nekivágtunk az arénákhoz vezető útnak.

Három szinpadon szólt a rock, napi tizenkét órában. Illetve volt egy negyedik szinpad is a Nokia jóvoltából, itt amatőr zenekaroknak adtak lehetőséget a bemutatkozásra. Megjegyzem ez sem volt semmi, itt is láthattunk, hallhattunk kitűnő produkciókat. Visszatérve viszont a profikhoz, pénteken olyan zenekarok szórakoztatták a közönséget, mint például a Megadeath,

Wolfmother, Velvet Revolver (Slash fantasztikus volt, mint mindig), Enter Shikari és nemutolsó sorban a Korn, akik ugyan nem a főszinpadon léptek fel, pedig enyhén szólva is nagyon megérdemelték volna. Az est fénypontja a My Chemical Romance volt. Én nem ismertem annyira ezt a fiatal srácokból álló csapatot, de a buli, amit csináltak egyáltalán nem volt rossz. Mondjuk úgy, hogy péntek esti felvezetőnek kitűnő volt. A koncertek után beszereztünk még néhány flakon kólát, visszaballagtunk a kempingrészlegünkbe, és miután kb. 10 percnyi keresgélés után ráakadtunk sátrainkra újfent Jack barátunk társaságában cseverésztünk az elmúlt nap eseményeiről.

Íme a pénteki zenei felhozatal:

Tuborg szinpad

Dimebag Darrell szinpad

Főszinpad

DRIVE BY ARGUMENT

FORTUNE DRIVE

THIS ET AL

THE SCARE

I WAS A CUB SCOUT

SANCTITY

THE HEDRONS

JOB FOR A COWBOY

YOURCODENAMEIS:MILO

HAYSEED DIXIE

SUICIDAL TENDENCIES

ANJ

ILL NINO

TURBONEGRO

FROM AUTUMN TO ASHES

SAOSIN

PORCUPINE TREE

PARAMORE

ENTER SHIKARI

KORN

ZICO CHAIN

BUCKCHERRY

HINDER

MEGADETH

DRAGONFORCE

WOLFMOTHER

VELVET REVOLVER

MY CHEMICAL ROMANCE

Szombaton viszonylag frissen ébredtünk, hisz tele voltunk kiváncsisággal és izgalommal. Megkávéztunk, egy-két kupica is lecsúszott, aztán hajrá a buliba. Ahogy sátrainktól ballagtunk a koncert arénák felé egyszercsak egy piros-fehér-zöld lobogót véltünk felfedezni az egyik sátor tetején. Nem is gondotuk, hogy lesznek még rajtunk kívül más magyarok is ezen a bulin. Tévedtünk, voltak. És nem is csak ebben a sátorban, hanem a hétvége folyamán még sok magyarral futottunk össze. Az élet a kemping és a koncert arénák közti területen is zajlott. Itt volt az úgynevezett "Falu", ahol ételbüfék, sörsátrak, ruhaárusok, fodrász, masszázs, és még sok egyéb ideiglenes létesítmény (beleértve egy egész jó kis vidámparkot is) helyezkedett el.

A sörsátrakból eleinte kevés volt, de ahogy telt a nap és az emberek egyre csak öntötték magukba a sört a fizika törvényei győzedelmeskedtek. Egyre több emberre volt érvényes a jó öreg anyaföld alkoholfogyasztás mennyiségének növelésével egyenes arányban erősödő vonzóerejének törvénye, így délutánra már nem voltak sorok a sörsátraknál.

A szervezők viszonylag sok színfolttal járultak hozzá a fesztiváli hangulathoz. Voltak itt óriás angyalok, szellem lovasok, halálfejes szörnyek, és még majd kétméteres hupikék törpikék is, akikkel bárki lefényképezkedhetett. Na de visszatérve a lényegre, a zene szombaton is kitűnő volt, hisz olyan zenekarok fűszerezték a napi menüt, mint például a Mötley Crüe, Machine Head, Slayer, Marilyn Manson, és az est fő attrakciója, a Linkin Park. Meg kell adni, Marilyn Manson komolyan ki tett magáért (mindig kitesz), de a többi zenekar is nagyon jó bulit csinált. Az est fénypontja a Linkin Park volt, amelynek nem akármilyen volt a felvezetése. Ez a felvezetés spontán alakult ki és a zenekarra váró tömeg és néhány ötletes kameraman közös, előre nem megbeszélt akciója volt. Szóval ez úgy működött, hogy amíg a Linkin Parkék a szinpad mögött izgultak, hogy jól sikerüljön a show, a szinpad előtt várakozó tömeg egyre türelmetlenebb hölgytagjai, gondolom buzdítani akarván a már késésben levő zenekart észrevették, hogy a kamerák néha rájuk fókuszálnak, amit persze a sok-ezres tömeg a hatalmas kivetítőkön jól látott. Tehát az egyik csaj úgy gondolta pólója felrántásával talán bátorságot statuál a zenekarnak. Mondanom sem kell, hogy ez egy lavinát indított el, és vagy húsz percen keresztül az volt a műsor, hogy kamera fókusz - mell megmutat. A közönség természetesen mindegyik feltárulkozást hatalmas ovációval honorálta és szerintem el is feledkezett arról, hogy itt ma este még más előadás is lesz. Aztán végül csak megjelentek a srácok, és el kell ismernem, hogy kitűnő koncertet adtak. Koncert végére úgy elkeveredtünk egymástól, hogy csak ketten maradtunk Barney barátommal, s útban sátraink felé összefutottunk még egy magyar sráccal, aki megismerkedésünk tiszteletére meghívott minket egy pohárka whiskey-re a sátrához (Drága haverom, ha esetleg olvasod ezt a cikket kérlek bocsásd meg nekem, hogy nem említem meg a neved, de sajnos érthető okokból az egész beszélgetésünkből csak a pohár whiskey-re emlékszem meg arra, hogy azt mondtad januárban jöttél ki. Ja, meg hogy Londonban, South Kensington-ban laksz.). Sátrainkhoz érve létszám ellenőrzést tartottunk, minek során kiderült, hogy Laci barátunk hiányzik. "Rossz pénz nem vész el" alapon nyugovóra tértünk. Hát ennyi volt a szombat.

Íme a Szombati felhozatal:

Tuborg szinpad

Dimebag Darrell szinpad

Főszinpad

HEAD AUTOMATICA

NECRO

THE ANSWER

SILVERSTEIN

LEZ ZEPPELIN

ARCHITECTS

PRIESTESS

PANIC CELL

BEYOND ALL REASON

MY ALAMO

DAMONE

ARMY OF FRESHMEN

MALPRACTICE

SATELLITE PARTY

BIFFY CLYRO

MY VITRIOL

MY DYING BRIDE

GALLOWS

ANATHEMA

AS I LAY DYING

BRING ME THE HORIZON

BLOODSIMPLE

ELLIOT MINOR

CAT THE DOG

MÖTLEY CRÜE

TURISAS

HELLYEAH

SHADOWS FALL

AIDEN

30 SECONDS TO MARS

BOWLING FOR SOUP

MACHINE HEAD

SLAYER

MARILYN MANSON

LINKIN PARK

A vasárnap reggel Laci barátunktól megtudtuk, hogy ittas állapotából kifolyólag az este úgy eltévedt, hogy az egyébként 20 perces út neki körülbelül két órát vett igénybe. A reggeli kávé után harmadszor is nekiruccantunk az útnak. Nagy nap várt ránk, hisz nem akármilyen zenekarok voltak az aznapi menü fogásai.

Útközben még megálltunk a "falu"-ban elintézni a bevásárlást (ahol Laci barátunk már az első öt percben újfent elveszett), és ezután megkezdődött a "Nagy Nap". Számomra a Paradise Lost-tal kezdődött, és a Dream Theater virtuóz előadásán át az Evanescence által felvezetett Iron Maiden-nel teljesedett be. Bevallom, nagy Iron Maiden rajongó vagyok, de azt hiszem mindenféle elfogultságtól mentesen

állíthatom, hogy ez egyike volt a legjobb koncerteknek amit valaha is adtak.

Olyan számokkal hozták totális lázba a közönséget, mint a 'Different World', 'These Colours Don't Run', 'Brighter Than A Thousand Suns', 'Wrathchild', 'The Trooper', 'Children Of The Damned', 'The Reincarnation Of Benjamin Breeg', 'For The Greater Good Of God', továbbá olyan klasszikus Iron Maiden nóták, mint a 'Number Of The Beast', 'Fear Of The Dark', 'Run To The Hills' (amit még a leghátsó sorokban állók is végig énekeltek).

Elhangzott még az 'Iron Maiden', 'Two Minutes To Midnight', 'The Evil That Men Do' és a 'Hallowed Be Thy Name'. Bruce Dickinson szokás szerint nagy odaadással őrjítette a nemzetet, de a zenekar többi tagja is tökéletesen megfelelt az elvárásoknak. A tavalyi "A Matter of Life and Death" turnéjukról már ismert gigantikus méretű harckocsi is megjelent a szinpadon, nembeszélve Eddy-ről, aki ezúttal második világháborús egyenruhában gépfegyverrel a kezében próbálta akadályozni a zenekar gitárosainak bravúros játékát. Szerintem a sok ezer ember (a BBC szerint mitegy 180000) teljes megelégedéssel hagyta el a közönségteret a párját ritkító koncert-maraton után. Mi legalábbis teljes egyetértéssel így éreztünk és ha akad olyan aki nem, az inkább menjen diszkóba (vagy mi).

A vasárnapi menü:

Tuborg szinpad

Dimebag Darrell szinpad

Főszinpad

REEL BIG FISH

FASTWAY

CULT OF LUNA

LAUREN HARRIS

FAIR TO MIDLAND

KIDS IN GLASS HOUSES

BETWEEN THE TREES

FLOOD OF RED

LIGHTS.ACTION!

IN THIS MOMENT

THE GHOST OF A THOUSAND

LOSTALONE

DIMMU BORGIR

WITHIN TEMPTATION

NAPALM DEATH

PARADISE LOST

ORANGE GOBLIN

DEVIL DRIVER

UNEARTH

CANCER BATS

AFTER FOREVER

EYELASH

DREAM THEATER

BILLY TALENT

PARIKRAMA

REUBEN

CHIMAIRA

PAPA ROACH

MASTODON

LAMB OF GOD

STONE SOUR

KILLSWITCH ENGAGE

EVANESCENCE

IRON MAIDEN

További képek a 2007-es Download fesztiválról:

Download 1. kép Download 2.kép Download 3.kép Download 4.kép
Download fesztivál 5.kép Download fesztivál 6.kép Download fesztivál 7.kép Download fesztivál 8.kép
Download fesztivál 9.kép Download fesztivál 10.kép Download fesztivál 11.kép Download fesztivál 12.kép
Download fesztivál 13.kép Download fesztivál 14.kép Download fesztivál 15.kép Download fesztivál 16.kép
Download fesztivál 17.kép Download fesztivál 18.kép Download fesztivál 19.kép Download fesztivál 20.kép
Download fesztivál 21.kép Download fesztivál 22.kép Download fesztivál 23.kép Download fesztivál 24.kép
Download fesztivál 25.kép Download fesztivál 26.kép Download fesztivál 27.kép Download fesztivál 28.kép
Download fesztivál 29.kép Download fesztivál 30.kép Download fesztivál 31.kép Download fesztivál 32.kép
Download fesztivál 33.kép Download fesztivál 34.kép Download fesztivál 36.kép Download fesztivál 36.kép
Download fesztivál 37.kép Download fesztivál 38.kép Download fesztivál 39.kép Download fesztivál 40.kép

Én jövőre is ott leszek ...és te?


Írta: Fülig JimmyA cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=76