Kinevezték a Tower első női őrét
Dátum: 2007. január 05. péntek, 14:21
Rovat: Általános hírek UK


522 év után először került nő a híres londoni Tower őreinek elit testületébe. Az azonban még kérdés, hogy a híres madarak miként fogadják az új jövevényt.
>>>
Toweri holló


Toweri őr A 35 főből álló őrségbe eddig csak férfiakat neveztek ki, ám a hatóságok most szakítottak a jeles hagyománnyal. A nemrég beválasztott hölgy öt férfi jelöltet megelőzve szerezte meg a pozíciót, és idén nyáron állhat az őrség soraiba. Az itt dolgozó őrök hagyományosan a fegyveres erők tagjai, akik mögött minimum 22 év szolgálat áll, és mostanáig ez volt Anglia egyik csak férfiaknak fenntartott munkahelye.

A hagyomány szerint a vörös-arany egyenruhát viselő őrök vigyázzák a koronaékszereket, és az ő feladatuk a híres hollók gondozása is. Érdekességnek számít, hogy az épületben korábban nem csak madarakat őriztek, hanem a középkorban oroszlánok laktak a falak között.

A Yeoman Warders (kisbirtokos börtönőr) vagy más néven Beefeaters (marhahúsevők) nevet viselő testületet VII. Henrik király alapította 1485-ben, miután trónra lépett. A Tower őrei eredetileg rabokat és a koronaékszereket őrizték, így ők felügyelték például a kivégzése előtt Boleyn Annát, Stuart Máriát, Morus Tamást és I. Károly királyt is.

A Beefeater elnevezés valószínűleg a katonák egykori járandóságára utal, mivel a 19. században a teljes testület naponta 11 kilogramm marha-, 8 kilogramm birka- és 7 kilogramm borjúhúst kapott. Mások szerint a szó a királyi étekfogó fegyveres testületének elnevezéséből ered.

Az ismeretlen nő fizetése évi 36 ezer euró (9 millió forint) lesz.

origoA cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=74