London a Legnépszerűbb
Dátum: 2006. november 17. péntek, 16:48
Rovat: Londoni nevezetességek


Westminster & Big Ben

London a Legnépszerűbb

Párizst és az örök Rómát is megelőzve, ma London a legnépszerűbb úti céllá vált a magyar utasok körében. Nagy Britannia fővárosában tavaly 250.000 magyar utazó tett látogatást. >>>London a Legnépszerűbb

 

Párizst és az örök Rómát is megelőzve, ma London a legnépszerűbb úti céllá vált a magyar utasok körében.
 

Nagy Britannia fővárosában tavaly 250.000 magyar utazó tett látogatást. Honfitársaink 88 százaléka turistaként, azaz városnézés és pihenés céljából utazott Londonba, ahol elsősorban egy-egy hosszú hétvégét töltött el.

A királyi város nevezetességei közül a British Múzeum, a Big Ben, a Tower Bridge és a Tower, valamint a Westminster Apátság szerepelt a magyar utasok "kötelező programjában". Ha már egyszer jártunk Londonban, 10-ből 9-en visszatérnénk ide, mivel a város nevezetességei minden harmadik, kulturális kínálata pedig minden negyedik utazó számára jelentettek pozitív élményt. - derül ki abból a felmérésből, amelyet a British Airways, a VisitBritain valamint a Nagyutazás.hu utazási portál készített 800 fő megkérdezésével a magyar utasok utazási szokásaival kapcsolatban.

Nagy Britannia és fővárosa London nem szerepelt mindig a magyar utasok TOP listájának élén. Az Európai Uniós csatlakozásunkkal életbe lépett Open Sky megállapodás alapján megjelenő új, valamint a már korábban is itt működő légitársaságok újabb és újabb járatai utazók tömegei számára tették elérhetővé a brit világvárost.

Ennek eredményeként 2005 végére, a Budapest Airport Rt. és a Magyar Turisztikai Hivatal adatai alapján, a Nagy Britanniába utazó magyarok száma meghaladta a 250.000, az idén pedig várhatóan eléri majd a 300.000 főt. London ezzel a legnépszerűbb repülővel elérhető város lett a magyar utasok körében.

Ha a felmérésben megkérdezett utazóknak "három kívánsága" volna 78 százalékuk Londonba, 61 százalékuk Párizsba, 55 százalékuk pedig Rómába utazna el a legszívesebben. A megkérdezettek 44 százaléka járt már a brit fővárosban, ahová 88 százalékuk turistaként, azaz városnézés és pihenés céljából, 12 százalékuk pedig barátokat és rokonokat látogatni valamint üzleti célból látogatott el.

Londoni tartózkodásuk során a magyar utazók 44 százaléka egy hosszú hétvégét, 36 százaléka egy hetet, 13 százalékuk pedig átlagosan egy napot töltött Londonban.

Ez a néhány nap mindenkiben más, de alapvetően pozitív benyomást hagyott. A Londonban járó magyar utazók közül minden harmadik a város nevezetességeit, minden negyedik a város kulturális kínálatát, azaz múzeumait, kiállításait és programjait, minden ötödik pedig a pezsgő és vibráló atmoszférát és a metropolisz kulturális sokszínűségét jelölte meg a legnagyobb személyes élményként.

Ezen élmények hatására a British Airways, a VisitBritain és a Nagyutazás.hu felmérésében megkérdezett minden 10 utasból 9 bármikor és akár többször is visszatérne az angol fővárosba.

"London népszerűsége nem véletlen. A brit fővárosba ma már nemcsak kedvező áron lehet kiutazni, de a kint tartózkodás is megfizethető." - mondta Nagy Katalin, a British Airways marketing managere. "A város kulturális és szabadidős programkínálata egyedülálló a nyugat-európai nagyvárosok viszonylatában, nevezetességeit pedig a legismertebbek között tartják számon a világban." - tette hozzá.

A nevezetességek tekintetében a Londonba utazó magyarok számára vannak már-már "szinte kötelező" programelemek. A felmérésben megkérdezettek a három "kihagyhatatlan" nevezetességként az angol parlament híres óratornyát, a Big Ben-t, a Tower-t és a Tower Bridge-et valamint a British Múzeum kiállításait jelölték meg.

Ezen nevezetességeket majdnem minden második magyar utazó felkeresi, de népszerű még honfitársaink körében a Westminster Apátság, Madame Tussaud panoptikuma valamint a London Eye is, amelyeket minden harmadik honfitársunk felkeres és megtekint.

Az ismert mondás, mi szerint "Rómában élj úgy, mint egy római!", vagyis akkor tapasztalhatjuk meg igazán, hogy milyen is az adott városban élni, ha néhány napra magunk is felvesszük a helyiek szokásait, Londonra is igaz! A felmérésben megkérdezett magyar utasok 58 százaléka szerint egy igazi angol pub-ban való sörözés, 57 százaléka szerint a piros emeletes buszokon való utazás, míg 54 százalékuk szerint egy tradicionális királyi őrségváltás megtekintése valódi betekintési lehetőséget adhat a londoni városlakók életébe és szokásaiba.

A londoniak szokásaiba és életébe persze már az utazás megelőzően is módjuk van bepillantani a magyar utasoknak. A London iránt érdeklődők növekvő számára válaszul, a British Airways a közelmúltban egy magyar nyelvű, interaktív londoni programajánló internetes oldalt (ba.com/londoniscloser) hozott létre, amelyen az utasok megismerhetik a város nevezetességeit, kiemelt eseményeit és látványosságait. Az online útikalauz az internetes oldalról mobil telefonra is ingyenesen letölthető.

A felmérést a British Airways, a VisitBritain és a Nagyutazás.hu utazási portál végezte 2006. február 1. és 15. között online kérdőíves megkérdezés módszerével. A felmérés 800 fő megkérdezésével készült.


Forrás: Ma.HuA cikk tulajdonosa: Magyarok Londonban. London-Budapest
http://www.magyaroklondonban.com

A cikk webcíme:
http://www.magyaroklondonban.com/modules.php?name=News&file=article&sid=71